ŠMARJETNA GORA-KAMNA GORICA


Iz Šmarjetne gore sem se spustil po pobočju proti skakalnicam v Gorenji Savi. Bolj sem se bližal skakalnicam, bolj strm in prepaden je postajal teren. Na koncu pa je sledil krajši odsek poti po sorazmerno ravnem terenu, dokler nisem prišel do skakalnic SK Triglav in lokalne ceste: Kranj-Podblica.


Cerkev sv. Marjete na Šmarjetni gori

Po tej cesti sem se odpravil proti zaselku Rakovica, ki leži ob prej omenjeni cesti. Po cesti je bilo potrebno prehoditi razdaljo v dolžini slabega kilometra. Iz Rakovice sem se začel vzpenjati proti Zabukovju, ki leži pod goro sv. Jošt nad Kranjem. Ko sem prišel do Zabukovja, sem začel hoditi strmo navkreber po planinski poti, ki je cik-cakala po mešanem gozdu. Po nekaj desetih minutah hoje sem prišel do oznake, pri kateri sem zavil levo po planinski stezi. Na tem odcepu so velike možnosti, da spregledamo prej omenjeno stezo in nas kolovozna pot potegne naprej v hrib. To pomeni, da smo stopili v slepo ulico. Pot me je vodila najprej do razgledne točke z leseno klopco. Tu se mi je odprl lep pogled na Kranj in okolico. Naprej sem se odpravil po strmi planinski stezi proti Joštu. Najprej sem prišeldo smerokazov: sv. Jošt, Na krokodila …Pot sem nadaljeval v isti smeri proti severu-vzhodu. Po nekaj desetih minutah hoje sem dospel do znamenja in stavbe tabornikov Roda zelenega Jošta.  Od tu me je pot vodila po strmem pobočju do cerkve sv. Jošta.

 
Cerkev sv. Jošta na sv. Joštu nad Kranjem

Od cerkve sv. Jošta sem odšel proti Špičastemu hribu. Najprej me je čakal spust do sedla, nato pa sem hodil po stezi, ki je vrezana v strmo pobočje in prepredena s koreninami. Ko sem prišel do Špičastega hriba, se nisem povzpel na vrh, ampak sem nadaljeval pot po stezi, ki gre nekaj sto metrov pod vrhom. Vse do zaselka Zabrekve se pot rahlo oziroma na nekaterih mesti bolj strmo vzpenja. Deležen sem bil lepih pogledov na Škofjeloško hribovje, ki se je nad mene dvigovalo na moji levi strani. Imel sem lep pogled na Stari, Mladi vrh … Na Starem vrhu je tudi kvalitetno smučišče. Ko sem stopil na večje pašnike, sem bil pred zaselkom Zabrekve. Osrčje te vasi je vsaj kilometer in pol stran od mesta, kjer sem se vzpel do cerkve sv. Mohorja in Fortunata. Tu je bilo samo nekaj kmečkih hiš. Po planinski stezi sem se vzpel skozi gozd in po travnikih do cerkve sv. Mohorja in Fortunata (998 m).


Cerkev sv. Mohorja in Fortunata na Mohorju nad Zabrekvami

Sledil je spust proti asfaltni cesti v Zabrekvah, ki me je najprej popeljal do odcepa, kjer bi lahko šel še v drugi del vasi. Jaz sem se odpravil proti zahodu, v smeri Lajš in Dražgoš. Na poti me je najprej čakalo nekaj spusta po planinskih stezah mimo raznoterih dreves, med katerimi prevladujejo smreke, jelke, bukve … Na nekaterih mestih je bil spust zelo strm, vendar sem v glavnem hodil po udobnih stezah. Do odcepa za Podblice sem se moral še dvigniti po kolovozu.


Odcep za Podblico in Jamnik

Na odcepu sem zapustil smer za Lajše ter Dražgoše in se odpravil v smeri zaselka Podblica, ki leži ob lokalni cesti: Kranj-Podblica-Dražgoše. Podblica leži na severozahodu, če upoštevamo smer naše hoje. Do Podblice sem se spustil po dokaj ugodnem kolovozu. V slabe pol ure sem bil na lokalni cesti: Dražgoše-Podblica-Kranj. Po tej cesti sem nadaljeval v smeri Dražgoš, dokler nisem prišel na regionalno cesto: Kropa-Železniki. Tu pa sem še naprej hodil proti severu, bolj točno proti zaselku Jamnik. Nekaj sto metrov pred zaselkom sem iz regionalne ceste zavil na asfaltno cesto, ki me je odpeljala skozi zaselek. Ko sem prišel na Jamnik, sem ugotovil, da je v zaselku hiša poleg hiše, vmes pa je asfaltna cesta. Ko se končajo hiše, pa sta strma bregova vzhodno in zahodno. Izhod iz vasi pa je na severu in jugu. Držal sem se severa in po 10 minutah hoje sem prišel do naravnega grebena, po katerem se je vila makadamska cesta proti cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Ko sem prišel do cerkve, je bila božično okrašena glede na letni čas.


Cerkev sv. Primoža in Felicijana na Jamniku

Čakal me je še zadnji spust proti Kropi. Po makadamski cesti sem odšel do regionalne ceste: Kropa-Dražgoše. Po tej cesti sem hodil vsaj 30 minut, dokler nisem prišel do lovske koče LD Kropa. Tu so me smerokazi usmerili proti vzhodu, vendar ne za več kot 10 korakov, proti prej omenjeni koči. Smerokaz me je zopet usmeril proti severu. Sprva sem hodil po suhi strugi potočka, ki oživi samo ob padavinah in ko se tali sneg. Že takoj na začetku opazimo stezico, ki vodi na asfaltno cesto. Mi moramo hojo nadaljevati po suhi strugi potočka. Po kakšnih 10 minutah hoje po poti, ki vsebuje večje ali manjše skale, stopimo na peščeno pot, ki je pokrita z odpadlim listjem. Po tej poti hodimo vse do križišča: Češnjica, Kropa, Jamnik, Vodiška planina … Tu se po kolovozu spustimo do cerkve Device Marije (Pr Kapelc). Od tu pa v središče Krope mimo markantne kapelice sv. Jožefa.


Cerkev Device Marije v Kropi

Po rahlem bregu navzdol sem se iz Krope odpravil po lokalni cesti: Kropa-Radovljica do Lipnice in nato naprej do Kamne gorice, kjer lahko pohodnik prenoči v gostilni Mlin.


Gostišče Mlin, Kamna Gorica

6. etapa poteka po sredogorju in nas čaka več srednjih in  krajših vzponov. Večino časa se zadržujemo v mešanih gozdovih, ki rastejo po bregovih in dolinah Škofjeloškega hribovja. Obiščemo pa tudi manjše zaselke in vasi v dolini, kjer so si ljudje ustvarili svoj dom.     

Moji časi hoje:
– Šmarjetna gora -> Rakovica: 1 ura
– Rakovica -> sv. Jošt: 2 ure
– sv. Jošt -> cerkev sv. Mohorja in Fortunata: 2 ure
– cerkev sv. Mohorja in Fortunata -> odcep za Podblico: 2 ure
– Odcep za Podblico -> Jamnik: 2 ure
– Jamnik -> Kropa: 2 ure
– Kropa -> Kamna gorica: 1 ura

Možna prenočišča v Škofji Loki:
– Gostilna Mlin, Kamna Gorica

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 22. 12. 2017

« 1 of 4 »