ŠKOFJA LOKA-ŠMARJETNA GORA

Pohod sem pričel na parkirišču Puštal. Usmeril sem se proti Škofjeloškemu gradu, ki daje mestu Škofja Loka arhaičen videz. S svojo polno obliko in lokacijo še dodatno utrjuje avtoriteto med zgradbami v mestu. Preden sem se povzpel na grad, sem šel mimo mestne hiše. Ob gradu sem zasledil začetek trim steze, kar redko vidiš na slovenskem ozemlju. Pred leti sem jo videl pod Doberdobom v Italiji, v bližini Gradišča.

Pot se je dvignila na planoto, iz koder sem lahko opazoval blokovsko naselje v Podlubniku. Opazil sem tudi vsaj en zelenjavni vrt, ki se svoje mesto zavzemal na manjšem hribu. Ko sem prišel do nekaj hiš, sem zavil v breg, ki nosi ime Kobila (509 m). Kmalu sem prišel v gozd in po gozdni stezi nadaljeval pot, dokler nisem stopil na asfaltirano cesto, ki med drugim vodi tudi do okrepčevalnice Nace. Nekaj sto metrov sem hodil po tej cesti, potem pa je pametno zaviti proti zaselku Gabrovo pri smerokazu za Lubnik čez Gabrovo, če se želimo izogniti asfaltne ceste in daljše poti, ki serpentina po terenu.

Po ne preveč strmi poti v slabih 30 minutah pridemo do zaselka Gabrovo. Tu nam pade v oči dokaj velik žagarski obrat Dolenc Marko, ki ga obdajajo raznovrstne lično zložene deske, morali … Od tu sem se odpravil po markirani stez za Lubnik. Planinska steza se je tu nekoliko bolj strmo postavila v vertikalni položaj, čeprav se je v nadaljevanju nekoliko položila, ker se je bilo potrebno približati vrhu Lubnika. Ko sem prišel pod Lubnik, seveda, mi je manjkalo kar nekaj sto višinskih metrov, sem se usmeril po pobočju navzdol v smeri okrepčevalnice Nace. Tu sem hodil po kolovozu, ki ga uporablja tehnična služba RTV-ja, da upravljajo svoj oddajnik na Lubniku. Po 20 minutah sem  prišel v bližino okrepčevalnice Nace, kjer sem zavil proti severu-zahodu proti zaselku sv. Tomaž. Sprva sem hodil po asfaltni cesti mimo osamljene kmetije in stanovanjskih hiš, dokler nisem stopil v gozd, kjer sta se izmenjavala kolovoz in planinska steza, ki sta se na nekaj mestih kar strmo spustili proti dolini. Ko sem prišel do zadnjega spusta, ki me je peljal na obrobje sv. Tomaža, sem lahko opazoval zaselek, nad katerim je cerkev sv. Tomaža. Šel sem do cerkve, kjer je potrebno na koncu premagati manjši vzpon (slika 1).


Slika 1: Cerkev sv. Tomaž, sv. Tomaž

Od cerkve me je pot vodila skozi zaselek po asfaltni cesti in dalje proti dolini, kjer je vas Praprotno. Do te vasi sem potreboval okoli 45 minut. Pred vasjo, na pobočju sem opazil manjši potok, ki si je izdolbel manjšo strugo in je voda v njem drvela po strmem hribu.V vasi sem občudoval lično kapelico in za kapelico zelo lepo stanovanjsko hišo, ki je imela vse pritikline urejene zelo kakovostno. Iz vasi sem se odpravil proti lokalni cesti: Škofja Loka-Železniki, kajti iz Poljanske doline sem prišel v Selško dolino. Kmalu sem preko mostu prečil Selško Soro. In že po nekaj metrih zapustil makadamsko cesto, ki se vije po Sredniški grapi. Po zelo strmi planinski stezi sem se vsaj 1 uro vzpenjal proti Križni gori. Vsekakor je po tako strmi stezi lažje iti navzgor kot navzdol. Pri spustu je možnost zdrsa večja.

Kar z malo odpora sem iz vasi Križna gora odšel proti cerkvi sv. Križa, ki leži južno od vasi. Ta pot je bila v nasprotni smeri mojega pohoda, ker sem v nadaljevanju moral iti proti Planici pri Čepuljah. Kot vedno je bila cerkev na pričakovani poziciji v bližini lovske koče. Podobno kot poleti, ko sem jo prvič obiskal, je še vedno imela na vhodu prislonjen oder za obnovo, pa tudi plesen na fasadi, ji je jemala lepoto (slika 2).


Slika 2: Cerkev sv. Križa na Križni gori

Kar urno sem se obrnil pri cerkvi sv. Križa in usmeril proti severu, v smeri zaselka Planica pri Čepuljah. Sprva me je čakala asfaltna cesta, ki se je na vrhu hriba najprej spremenila v makadamsko cesto, kmalu pa sem stopil na kolovoz, ki me je po 45 minutah pripeljal pod vznožje manjšega hriba, kjer že veliko let stoji cerkev sv. Nadangela Gabrijela (slika 3).


Slika 3: Cerkev sv. Nadangela Gabrijela na Planici pri Čepuljah

Od cerkve sem se spustil po dokaj strmem bregu do zaselka Planica, kjer je tudi kmetija odprtih vrat Marija Hribernik. Tu sem se nekoliko okrepčal in nadaljeval pot po gozdni stezi do Crngroba. Tu sem se obrnil proti jugovzhodu. Ta pot je na začetku dokaj položna, na nekaj mestih gre celo malo navzgor, nekoliko bolj strmo se spusti šele nad cerkvijo Marijinega oznanjenja v Crngrobu.

Iz Crngroba sem se po asfaltni cesti odpravil proti strelišču Crngrob in nato proti zadnjim hišam v Dorfarjih. Iz Dorfarjev sem odšel proti Šutni ter naprej proti Sp. in Zg. Bitnjam. Ves čas so mi smer kazale tudi markacije Jakobove poti, bolj točno Emine poti. Ker je bila v tem času ura že okoli 4-ure popoldan, sem se zavedal da ne bom prišel do noči do mojega cilja, Šmarjetne gore. Ko sem prišel v Stražišče, ki je že  predmestje Kranja, se je zmračilo. Skozi Stražišče sem držal smer severo-vzhod, da sem prišel na obrobje tega naselja, kjer gre proti Šmarjetni gori asfaltirana cesta. Potreboval sem približno pol ure, da sem se povzpel na Šmarjetno goro. Mimo mene je šlo kar nekaj ljudi raznih starosti: od otrok in odraslih. Večinoma so bili opremljeni s svetili, da bi jih opazili avtomobili, ki so se vozili v smeri Šmarjetne gore ali v nasprotni smeri.

Že med potjo sem opazoval hotel Bellevue nad sabo, ki so ga osvetljevale številne loči. Ko pa sem stopil na raven del terena na vrhu hriba, sem ozrl močno osvetljeno cerkev sv. Marjete (slika 4).


Slika 4: Cerkev sv. Marjete na Šmarjetni gori

Ob belem dnevu bi bilo smiselno izbrati krajšo pot na Šmarjetno goro iz Stražišča, ki se začne iz Poti na Jošta in tam hodimo po planinski stezi, ki nas pripelje na preval, iz katerega imamo do vrha okoli 10 minut. Po tej poti bi prihranili vsaj 30 minut časa.

Ta etapa gre resnično po lepi hribovski in nežinski naravi. Na koncu hodimo tudi po urbanih področjih, ki so predmestje Kranja. Posebno vzpon oziroma spust nad Križno goro v smeri Praprotna zna biti v zimskem času nepremagljiva ovira.

 Moji časi hoje:
– Škofja Loka -> Gabrovo: 2 ure
– Gabrovo -> Sv. Tomaž: 2,5 ure
– Sv. Tomaž -> Planica: 3 ure
– Planica->Šmarjetna gora: 3,5 ure

Možna prenočišča:
– Hotel Bellevue, Šmarjetna gora

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 19. 11. 2017

« 1 of 7 »