PREDDVOR-JAKOB-CERKLJE

V letu 2017 sem se odpravil izpred mogočnih tis proti cerkvi sv. Jakoba. Najprej sem se usmerili proti gradu Turn v Potočah, kjer se začne markirana pot proti sv. Jakobu t.i. Senčnica in razgledišče Josipine Turnograjske. Pri smerokazu: sv. Jakob, Potoška gora, Javorjev vrh … sem zavil na gozdno stezo, ki sprva poteka tudi po kolovoznih poteh, dokler ne pridemo do Mitre – društva za promocijo zdravega načina življenja, kjer se začne planinska steza proti želeni cerkvi. Le-ta vijuga po strmih pobočjih, ki so poraščena z iglastimi in listnatimi drevesi, občasno preči gozdno cesto, ki še bolj vijuga kot planinska steza. Po dobri uri hoje dospemo do makadamske ceste, kjer se lahko usmerimo proti planinskima kočama: Pri Franciju in Planinskemu domu na sv. Jakobu. Poleg zadnje koče stoji cerkev sv. Jakoba. Po isti poti se ponovno spustimo v dolino mimo gradu Turn v Potočah do naselja Hrib, ki je del Preddvora. 


Cerkev sv. Jakoba nad Preddvorom

Ko sem šel ponovno mimo starodavnih tis, ki so v bližini hotela Bor in naselja Hrib v Preddvoru, sem se že usmeril proti hribovskemu zaselku Možjanca. Sprva me je pot vodila skozi Preddvor oziroma Hrib. Ko sem prečil reko Kokro, ki deroče priteče po dolini, sem bil že na lokalni cesti: Kranj-Jezersko. Po nekaj korakih, ko sem se usmeril proti jugovzhodu, sem že bil v vasi Tupaliče. V Tupaličah sem zavil proti vzhodu in se po gozdnem kolovozu odpravil proti zaselku Možjanca. Kolovoz se je sprva ne preveč strmo vzpenjal po dokaj strmem pobočju, ki je bil poraščen z listnatimi in iglastimi drevesi. Ponekod so bile med drevesi “razmetane” skale iz dolomita, malo večje od košarkaških žog. Ko sem zagledal prve vikende na Možjanci, se je pot začela vzpenjati bolj direktno po strmem pobočju. Poleg tega se je pot usmerila proti severu in asfaltni cesti. Ko sem stopil na asfaltno cesto, sem lahko opazoval Škofjeloško hribovje (Lubnik, Šmarjetno goro, Jošt, Stari in Mladi vrh, Blegoš, Jelovico …). Glede na to, da se je pisal december 2017, je bilo to hribovje odeto v belo oddejo kot se spodobi za ta letni čas. Po nekaj minutah sem že stopil v vas Možjanco, ki ima takoj po tabli, ki označuje vas, jedro vasi, sestavljeno iz starih kmečkih hiš in novejših stanovanjskih hiš. Nad temi hišami je postavljena cerkev sv. Štefana, ki zaselku daje eleganco. Ko sem stopil na območje te cerkve, sem lahko na zahodu občudoval skalnate gore, odete v belo barvo, t.i. Julijske Alpe, ki so se dvigovale nad 2.000 m. Najbolj pa je izstopala najvišja slovenska gora Triglav (2.864 m).

  
Hribovska vas: Možjanca nad Tupaličami

V Možjanci sem nadaljeval pot proti jugovzhodu, kajti želel sem priti do Štefanje gore, kjer sem se še enkrat od zunaj ogledal cerkev sv. Štefana. Do tja me je vodila kolovozna pot, ki se je izognila hribu Apnišče (739 m) in ga je obšla. Potem pa se je ob njegovem vznožju usmerila proti jugu in kmalu sem prišel do jase, kjer sem lahko že nad sabo zagledal cerkev sv. Štefana, ki se je skrivala na vrhu hriba Štefanja gora (748 m) med listnatim drevjem, ki je bil v tem letnem čas brez listja.


Cerkev sv. Štefana na Štefanji gori

Ko sem naredil nekaj slik cerkve sv. Štefana, sem se spustil po hribu navzdol do kmetije Mežnar, ki imajo nad hišo tudi okrepčevalnico. Od tu pa sem nadaljeval hojo do Zg. Štefanje vasi. V tem delu sem zopet hodil proti vzhodu. Za Zg. Štefanjo vasjo sem hodil po asfaltni cesti, ki se je usmerila proti jugu. Po nekaj minutah hoje sem prišel do Sp. Štefanje vasi, kjer se je rodil moj stari oče in sicer na domačiji pri Marinu.


Sp. Štefanja vas – nova stanovanjska hiša Pr Marinu

Med Sp. Štefanjo vasjo  in Dvorjanskim hribom (678 m) so bili večji pašniki, po katerih sem hodil vsaj 10 minut. Sledil je daljši spust proti vasi Dvorje. Kolovoz je bil prikrit z odpadlim listjem bukve, hrasta, gabra … Kolovoz je bil prekrit tudi z manjšim dolomitnim kamenjem. V času deževja se le-ta spremeni v strugo potoka, po katerem dere voda, kar se je videlo po sledeh, kajti voda ga je očistila vsega listja, kjer je drla. Na poti od kmetije Mežnar, na območju Štefanje vasi in ob prej omenjenem kolovozu so bile postavljene table, ki so informirale: o favni in flori ob poti, kazale različne smeri z navedbo krajev … Po slabi ure hoje sem prišel v Dvorje, kjer sem lahko opazoval zanimive kmečke, obrtniške in stanovanjske hiše …


Dvorje 

Iz Dvorij sem odšell proti Cerkljam, kjer sem končal etapo. Na koncu sem lahko ugotovil, da je šlo za prijetno etapo, ki poteka po lepo prehodnih planinskih stezah, kolovozih, makadamskih in asfaltnih cestah. Obiskal sem nekaj vasi v dolinah in nekaj zaselkov v hribih. Ves čas lahko občudujemo Kamniško-Savinjske Alpe, ki se visoko dvigujejo v nebo in nas očarajo s svojimi oblikami. Na poti je tudi ogromno gozdov, ki jih prekinjajo pašniki ter jase.


Cerklje

– Hrib -> Jakob -> Hrib: 2,5 ure
– Hrib -> Možjanca: 1,5 ure
– Možjanca -> Štefanja gora: 1 ura
– Štefanja gora -> Zg. Štefanja vas -> Sp. Štefanja vas: 0,45 ure
– Sp. Štefanja vas -> Dvorje: 1 ura
– Dvorje -> Cerklje: 0,5 ure

Možna prenočišča:
– Hostel Mama’s house
– Gostišče Češnar

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 17. 12. 2017                                                                                      

« 1 of 5 »