POHOD: VALBURGA-ŠKOFJA LOKA

V meglenem novemberskem jutru sem krenil izpred hotela Kanu v Valburgi proti Zbiljam. Zaradi slabe vidljivosti sem ugibal, ali je Sava pod mano ali ni. Malo kasneje sem jo prečil preko mostu. Ko sem šel skozi Zbilje, sem lahko opazil, da imajo nekaj gostiln, en hostel … Pogled se mi je zadržal, ko sem opazil, da race, ki so bivale pri eni izmed hiš v Zbiljah, z nogami topota drugo raco, ki je potrpežljivo prenašala izživljanje druge race nad njo.

Ko sem šel mimo prevozniškega podjetja, ki je imel parkiranih večje število več-tonskih tovornjakov, sem potem kmalu ogledal regionalno cesto: Medvode-Kranj. Zaradi prometa na njej je trajalo, kar nekaj minut, da sem jo prečil. Od tu sem se odpravil proti Spodnji Senici. Sprva sem hodil po kolovozih, ki so bili del travnikov. Potem sem prišel na lokalno cesto in kmalu se usmeril zahodu. Ni trajalo dolgo časa in sem prišel na obrobje prej omenjene vasi. V sami vasi sem se obrnil proti jugu, vendar kmalu zopet proti zahodu, ker sem moral prečiti železniško progo: Medvode-Kranj. Nato me je čakalo prečenje Sore preko ožjega lesenega mostu, kateri je imel že zlomljene nekatere lesene morale. Po uspešnem prečenju Sore preko mostu, sem nadaljeval pot preko travnikov do vasi Rakovnik. Tu sem se usmeril proti vasi Sori, kjer se začne planinska steza proti Osolniku (875 m).

Najstarmejši vzpon je bil na začetku, ko sem zapustil vas Soro. Hodil sem po dokaj udobnem kolovozu oziroma planinski stez. Strmina je nekoliko popustila, ko sem zagledal cerkev sv. Mohorja in Fortunata. V zadnjem delu pa se je najbolj strmo postavila navzgor. Planinska steza na tem delu, je vsebovala tudi leseno ograjo, stopnice … Tega dne je bila na vrhu večja skupina otrok, verjetno osnovnošolcev. Očitno so nadomeščali, kakšnega od prostih dnevov med tednom. Prestregel sem pogovor med manjšo skupino otrok, ki so sedeli na leseni klopci in izmenjavali informacije o hrani, ki jo radi jedo.


sv. Mohor in Fortunat, Osolnik

Že po nekaj minutah sem se odpravil proti Škofji Loki. Najprej me je čakal strm spust, ki je bil še ves razmočen. Počasi sem se spuščal po strmini, dokler nisem prišel do udobnejše poti. V nadaljevanju proti Škofji Loki je bila pot dokaj udobna. Izmenjavale so se jase in gozdni predeli. V gozdu je večino primerov planinsko stezo prekrivalo raznovrstno listje: bukovo, trepetlikovo, hrastovo … V prvem delu se je pot spuščala. Na območju t.i. Pustote, me je izrazita steza hitro potegnila po bregu navzdol skoz gozd. Na srečo sem pogledal GPS napravo in ugotovil, da gre ta pot v čisto narobe smer: Hrastnico. Vrnil sem se na mesto, kjer mi je GPS naprava kazala, da moram nadaljevati pot. Opazil sem koncentracijo smerokazov, ki so pohodnika usmerjale v pravo smer. Po mojem mnenju so bili ti smerokazi preveč pomaknjeni izven poti, ki me je peljala v napačno smer. V nadaljevanju hoje sem se moral na moje presenečenje vzpeti na Martančevo planino in še na Kurnik. Šele ko sem to storil, sem se lahko spustil proti Puštlu.

Ko sem stopil na jaso, sem pod sabo zagledal vitko cerkev sv. Križa v Puštlu, ki je bedela nad Puštlom in Škofjo Loko. Po strmem bregu, ozki stezi, ki jo je omejevala ograja, sem se spustil do križevega pota, ki je sestavni del cerkve. Povzpel sem se do cerkve, za kratek čas usedel na kamnito obzidje. V tem času sem poslušal tudi kikirikanje petelinov, ki so iskali hrano po vrtu mežnarjeve hiše. Nekateri petelini so prav izvrstno kikirikali. Slišal sem nekaj poskusov, ki so se končali s komaj slišnim kikirikanjem. Bili so popolnoma ponesrečeni.


sv. Križ, Puštal

Porabil sem še nekaj časa, da sem prišel do parkirišča v Puštlju, kjer sem končal pohod. Nad Škofjo Loko se je zadrževala srednje-močna megla, ki mi je preprečevala, da bi posnel kvalitetne slike. Ta pohod ni bil preveč naporen, kajti steze so le krajši čas potekala po velikih strminah oz. strmih spustih. 

Moji časi hoje:
– Varburga -> Sora: 2 ure
– Sora -> Osolnik: 1,5 ure
– Osolnik -> Škofja Loka: 2 ura

Možna prenočišča v Škofji Loki:
– Hotel Garni Paleta, Kapucinski trg 17, 4220 Škofja Loka
– Mini hotel gostinstvo in turizem, Vincarje 47, 4220 Škofja Loka
– Turizem Loka Saša Jereb Košir s.p., Stara Loka 8 a, 4220 Škofja Loka

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 11. 11. 2017

« 1 of 4 »