TRŽIČ–PREDDVOR

Konec oktobra 2017 sem se odpravil iz avtobusne postaje Tržič proti Kriški gori (klik za zemljevid). Pot se je začela s stopnicami. Table so označevale, da gre tu tudi Slovenska planinska pot. Najprej sem prišel do cerkve sv. Jožefa.


Sv. Jožef, Tržič

Tu pa se je planinska steza začela strmo vzpenjati proti Kriški gori. Občasno me je pritegnil pogled proti Tržiču in njegovi okolici. Ko sem prišel do določenega vrha, se je odprl že nov. Trajalo je vsaj 3 ure zaradi počasnega tempa, da sem dospel do koče na Kriški gori. Nekaj ljudi je sedalo pred kočo. Ko sem vstopil vanjo, je bilo v njej prijetno toplo. Prijazen natakar me je postregel s pijačo.

Po krajšem postanku sem nadaljeval pot proti Tolstemu vrhu. Grebenska pot je bila dokaj udobna, dokler nisem prišel v bližino Tolstega vrha. Tam se je na nekaj mestih bolj strmo vzpela oziroma spustila. Tla pa so bile pokrite z ostrimi skalami večje ali manjše velikosti. Na vrhu Tolstega vrha je bil lep razgled proti Košuti, v ozadju se je videl tudi Obir in na ostale gore, ki jih je moč videti. Storžič kot sosed pa je bil markanten kot vedno, iz katere koli strani ga pogledaš.

Iz  Tolstega vrha sem se spustil proti Mali Poljani. Čeprav sem nekajkrat že hodil po tej poti, me je presenetila strma planinska steza navzdol. Kar nekaj časa je bila pot prektrita s skalami in sem iskal najbolj varno pot med skalovjem, pri čemer so bili določeni deli dokaj neugodni za spust noge na primerno podlago, da človek ne pade oziroma se ne poškoduje noge. Po takem terenu sem hodil najmanj 1 uro. Dokler nisem pod sabo zagledal Malo Poljano na pašniku, ki mu je bila planšarija pomemben sestavni del. Pri planšariji sem za krajši čas posedel, nato pa sem se odpravil proti Povljam.

Tudi tu se je pot strmo spustila proti dolini. Ko sem prišel v bukov gozd, sem gazil po globokem odmrlem bukovem listju. Le upal sem lahko, da nisem stopil na skale, na katerih bi si lahko poškodoval. Bilo je več kot ducat takih površin. Nižje v dolini ni bilo več tako globokega listja in sem lahko hitreje napredoval v dolino. Ko sem prišel do makadamske ceste, ob kateri je stalo nekaj avtomobilov, sem vedel, da se bližam zaselku Povlje.

Ko sem prišel iz gozda, sem zavil v breg proti zaselku Povlje. Ko sem se mu približal, sem opazil, da gre za mlajše naselje, z modernimi, ličnimi stanovanjskimi hišami. Tu sem se usmeril proti sv. Lovrencu. Gamsova pot me je uspešno vodila po pobočjih, dokler nisem pred sabo zagledal cerkve sv. Lovrenc. Odprl se mi je lep pogled proti Kranju in njegovi okolici.


Sv. Lovrenc, Bašelj

Od tu sem se odpravil proti Bašlju mimo zaselka Laško. Po približno 45 minutni hoji po dokaj udobni planinski stezi, sem dospel do športnih, gostinskih objektov TD Bašelj. V nadaljevanju me je pot vodila v vas Bašelj, kjer sem iskal pot proti cerkvi sv. Nikolaja nad Mačami. V spodnjem delu vasi sem videl stezo, ki je vodila proti hišam na bregu. Kasneje sem od domačina izvedel, da ta pot pelje iz Bašlja, mimo cerkve sv. Nikolaja, na Kališče. Zaradi noči se nisem podal na to pot, ampak sem zavil proti Preddvoru. Malo časa sem hodil po asfaltu, potem se je pričel makadam. Ko sem šel mimo zadnjih hiš v Bašlju, smer Preddvor, sem se vzpel po manjšem hribu. Nato pa sem sledil motokrosistu po kolovozu., ki je zavil iz makadamske ceste proti cerkvi sv. Nikolaja. S pomočjo čelne svetilke in GPS navigacije sem po 30 minutah hoje prišel do cerkve sv. Nikolaja, ki sem jo osvetlil s čelno svetilko. Žal pa ta pogled nisem mogel slikati s foto-aparatom, ker bi nastala zanimiva nočna slika.


Sv. Nikolaj, Mače

Od cerkve sem se spustil po gozdni stezi v Mače. Iz Mač pa v Preddvor. Želel sem prespati v hotelu Bor, ki pa je bil zaprt. Ni me preostalo drugega kot, da sem se odpravil do penziona Zaplata, kjer sem se okrepčal in prespal noč.

Pohod mi je bil zanimiv, ker sem hodil po poteh, ki sem jih nekoč že hodil in od tega je minilo kar nekaj časa. Zanimivo je bilo, da mi je bila pot iz Male Poljane do Povelj v večin primerov povsem drugačna kot sem jo imel v mojih mislih. Dejstvo je bilo, da so posekali veliko dreves zaradi neurja pred leti.

Moji časi hoje:
– Tržič -> Koča na Kriški gori: 3 ure
– Koča na Kriški gori -> Tolsti vrh: 1,5 ure
– Tolsti vrh -> Mala Poljana: 1 ura
– Mala Poljana -> Lovrenc: 2 ure
– Lovrenc -> Preddvor: 1,5 ure

Možna prenočišča v Preddvoru:
– Turistična kmetija Majerček, Bašelj 9, 4205 Preddvor
Pri Liparju, Šolska ulica 3, Preddvor
Penzion Zaplata, Tupaliče 32,  4205 Preddvor (15 minut iz Preddvora v smeri Kranja)

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 30. 10. 2017

« 1 of 4 »