BEGUNJE–TRŽIČ

Na začetku novembra 2017 sem se odpravil iz središča Begunj na Gorenjskem, kjer se nahaja tudi gostišče Avsenik z muzejem, proti hribu sv. Petra (839 m), kjer stoji istoimenska cerkev, ki se izrazito dvigne nad kotlino, ki je ujeta med Jelovico, Škofjeloškim hribovjem in Kamniško-Savinjskimi Alpami ter v ozadju Karavankami. Na začetku sem hodil med hišami, dokler nisem prispel do hriba, kjer se je pot začela dokaj strmo vzpenjati. Po nekaj časa je strmina popustila. Ob poti so me ves čas spremljale tablice: sv.  Peter. Le-te so bile prijetne temno modre barve in z grafiko kjuča sv. Petra. Na nekaterih drevesih sem opazil tudi lesene, sivkaste pravokotnike, na katerih so bile označene postaje križevega pota. Zaključil pa se je z znamenjem tik pod cerkvijo sv. Petra. Od znamenja je bilo potrebno narediti še nekaj korakov in že sem bil pri Mežnarjevi hiši. Še pred nekaj časa je bil v tej hiši nastanjen pokojni revirni lovec, sedaj pa se tu z malo kmetijo preživlja njegova hčerka. Ker je ravno takrat šla pogledat, kje so njene krave, ki so se pasle v okolici cerkve, me je povabila, da si ogledava skupaj prenovljeno znamenje, ki pa za razliko od prvega, stoji poleg cerkve. Ruski umetnik, živeč v Ljubnem, je lepo upodobil motive povezane s sv. Petrom.


Cerkev sv. Petra

Preko Krpina sem se spustil po kolovozu, ki je bil na začetku strm, potem pa je strmina popuščala, dokler nisem prišel nazaj v Begunje, na cesto: Tržič–Begunje. Od tu sem se odpravil po stranski cesti proti Dobrči. Ob hoji sem lahko na severni strani opazoval ruševine gradu Kamen, listnata drevesa, ki so transformirala svoje barve v bolj rumenkaste oziroma oranžne tone. Krošnje iglavcev, razen macesnov, pa so bili še vedno v svoji temno-zeleni barvi. To krajino so lepo dopolnjevale begunjske hiše, tudi cerkev sv. Urha in graščina Katzenstein.

Po slabih 2 kilometrih hoje sem zopet prišel na cesto: Begunje–Tržič, vendar čez cesto me je že čakal smerokaz za Dobrčo, bolj točno Kočo na Dobrči (1478 m). Za enkrat mi ni bilo potrebno hoditi po lokalni cesti, s polno avtomobili in njimi povezanimi bencinskimi hlapi. Planinska steza se je začela položno vzpenjati proti vzhodu oziroma Tržiču, kajti na začetku se je bilo potrebno približati Dobrči, ki je bila od tam po stezi oddaljena  slabe 3 km. Na tem delu mi je bil najbolj romantičen dogodek, ko sem šel mimo kostanja, katerega plodovi so bili “raztrešeni” po poti in skoraj vsi plodovi znotraj rumenih ježkov z grozečimi bodicami so bili pobrani.

Tudi naslednji del hoje v strmino je bil sicer nekoliko strmejši, vendar še vedno sem prečil breg in se obrnil v drugo smer: proti zahodu. V tem delu se nisem približal Dobrči. Nabiral sem samo višinske metre. Ko sem prišel nad 1200 m nadmorske višine, sem začel “gristi” v strmino. Na višini 1300 m sem se obrnil proti vzhodu oziroma Tržiču. Najprej me je čakalo vsaj 15 minutno prečenje hriba, nato pa se je pot zelo strmo dvignila na višino 1400 m. Na koncu pa sem ponovno prečil breg in prišel do Koče na Dobrči.

V tistem času je koča samevala. Lesene mize z lesenimi sedišči so bile prazne. Malo pred mojih odhodom, sem še iz poti lahko slišal odraslo osebo in otroke oziroma otroka, ki so odhajali od koče. Ko je sonce obsijalo kočo, so zažarele balkonske rože in lesena tabla z rumenimi črkami: Koča na Dobrči 1478 m.

Po krajšem postanku sem se po kolovozu odpravil proti Breški gori (1216 m). Na začetku sem hodil po kamnitem kolovozu. Ker se pot nekaj časa ni spustila navzdol, poleg tega nisem videl nobene markacije, sem začel ugibati, ali grem v pravi smeri. Edina tolažba mi je bila GPS naprava, ki je kazala, da hodim vzporedno s potjo, ki je bila markirana nad menoj. Ta situacija je bila posledica napačne odločitve nekoliko višje, ko je bil razcep. Očitno bi moral izbrati zgornjo pot, izbral sem pa spodnjo. Kljub temu sem po 15 minutah hoje zopet prišel na markirano stezo.

Proti Breški gori sem se spuščal po neizraziti planinski stezi. Le markacije na drevesih so mi sporočale, da hodim v pravi smeri. Težava je bilo tudi odpadlo listje po tleh, ki je zakrivalo stezo in številne sledi planincev, ki so po tem ne preveč strmem terenu, hodili v različne smeri.

Ko sem prišel do mesta, kjer je vzletna točka za jadralne padalce, je pot na mojo željo le postala bolj izrazita, da se mi ni bilo potrebno osredotočati, kje naj bi šla. Potrebno je bilo kar nekaj časa, da sem se spustil do Vaškega. Tu sem opazil napajališče za živali, ki je nakazovalo, da sem prišel v bolj kulturno krajino. Pot se je tu najbolj strmo spustila v dolino. Podlaga se je spremenila iz rjave barve v belo. Laično bi rekel, po tleh je bilo polno apna. Prepredena je bila z manjšimi in večjimi skalami in koreninami tamkajšnih dreves. Kar nekaj časa sem se mučil po tej neugodni poti. Na koncu je pot zopet spremenila barvo v rjavo, se je pa še kar strmo spuščala proti Brezjam pri Tržiču oziroma po novem proti sv. Neži.

Zaselek sv. Nežo je najavila asfaltna cesta. Le-ta je bila povsem črne barve, kajti očitno so delavci pravkar končali s polaganjem asfalta. Ko sem se spustil nekoliko nižje, sta bile najbolj izraziti stavbi: cerkev sv. Neže in po vseh zaznanih atributih z moje strani zaprta vaška gostilna.

Čakal me je še zadnji del poti. Po lokalni cesti: Begunje-Tržič sem odšel do razcepa pod Hudim gradom in pri potoku Blajšnica, kjer sem zavil proti cerkvi sv. Jurija. Ko sem prišel do vzpetine, na kateri sem zagledal zvonik in slišal zvonjenje, sem se po ozki strmi stezici odpravil na vrh vzpetine. Do cerkve sem prišel na severno-zahodni strani. Obkrožil sem cerkev in pod sabo zagledal gasilce, ki so na uniformah nosili napise GD Bistrica pri Tržiču. Ko sem naredil nekaj korakov pod cerkvijo, sem lahko opazil, kako se gasilski avto premika po strmini iz travnika do makadamske ceste. Testirali so, ali bo avto nasedel ali ne.


Cerkev sv. Jurija

Takrat je bila ura že okoli 17. ure. Začelo se je temniti. Čakal me je še zadnji spust mimo hiš Bistrice pri Tržiču, na bregu mogočne Dobrče. V spodnjem delu sem lahko opazil zanimivo vilo tik ob cesti: Tržič-Ljubelj. Ko sem  s pomočjo podhoda prečil to pomembno cesto, ki gre v Avstrijo, med drugim tudi v Celovec, me je čakal še zadnji del poti. Na poti sem srečal nekaj ljudi, ki so hodili predvsem v nasprotno smer: proti Bistrici. Nekateri pa so šli tudi v moji smeri. Na dnu spusta, kjer je locirano gradbeno podjetje, sem zavil za 90 stopinj proti središču Tržiča. Po nekaj minutah sem bil pri hotelu Sluga.

Vreme med pohodom je bilo primerno za hojo, čeprav je padlo tudi nekaj kapel dežja in sonce je sijalo bolj kratek čas. Tudi pogled v dolino je bil nekoliko zamegljen. Premagati je bilo potrebno okoli 1200 m vzpona in prav toliko spusta. Dolžina poti pa 18 kilometrov. Medtem, ko sem na vzponu in spustu na sv. Peter srečal sorazmerno veliko ljudi, je bilo po Dobrči njihova gostota manjša. Pri vzponu na Dobrčo, sem srečal dve gospe. Ko sem se spuščal iz Dobrče sem srečal nekoliko višje 2 jadralna padalca z značilnima velikanskima nahrbtnikoma. Nižje proti dolini sem srečal več ljudi, vendar mi ni znano, ali so šli ob 16. uri še na vrh Dobrče ali kam drugam.

Moji časi hoje:
– Begunje -> sv. Peter: 0,45 ure
– sv. Peter -> Koča na Dobrči: 4 ure
– Koča na Dobrči -> Tržič: 3 ure

Možna prenočišča:
– Hotel Sluga 

Zapisal: Janez Černilec, v Strahinju 4. 11. 2017                                                                                      

« 1 of 4 »